KOSGEB UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİNE DÜZENLEME
KOSGEB’in 2010 yılından bu yana yeni girişimcilere sağladığı destekleme mekanizmasında, 2019 yılı başı itibariyle değişiklikler yapılmıştır.Yapılan değişiklik ile uygulamalı girişimcilik eğitimini aldıktan sonra işini kuran girişimciler Geleneksel Girişimci ve İleri Girişimci olarak ikiye ayrılmıştır.
Hem geleneksel hem de ileri girişimci programından yararlanacak girişimciler için kuruluş ve performansa dayalı (sağlanan istihdamla doğru orantılı) geri ödemesiz destek sağlanabilmektedir. İleri girişimcilere ise buna ilaveten teknoloji seviyesi ile bağlantılı olarak 300.000 TL’ye kadar Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği, orta yüksek ve ileri teknoloji alanlarında faaliyet gösteren işletmelere de ayrıca 10.000 TL’ye kadar Mentörlük, Danışmanlık ve İşletme Koçluğu desteği sağlanabilmektedir.Geleneksel Girişimci Programından faydalanacak girişimcilere 50.000 TL’ye kadar (genç, kadın, engelli, şehit yakını ise azami 60.000 TL’ye kadar), İleri Girişimci Programından yaralanacak girişimcilere ise teknoloji seviyesi ile orantılı olacak şekilde 360.000 TL’ye kadar (genç, kadın, engelli, şehit yakını ise azami 370.000 TL’ye kadar) geri ödemesiz destek sağlanabilmektedir.
Geleneksel Girişimci Eğitimi, girişimcilerin iş kurma ve yürütme konusunda bilgi sahibi olmaları, bu süreçte rol ve sorumluluklarının farkına varmaları ve iş fikirlerine yönelik iş modelini hazırlayabilecek bilgi ve deneyim kazanmaları amacıyla sağlanır. Bu eğitimi hem geleneksel sektörlerde işyeri açmak isteyen girişimciler hem de İleri Girişimci Eğitimine katılmak isteyen girişimcilere yöneliktir.
İleri Girişimci Eğitimi yenilikçi, orta yüksek/ileri teknoloji düzeyindeki sektörler ile imalat sektöründe faaliyet gösterecek girişimcilerin ihtiyaç duyabilecekleri bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. “İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu’nda yer alan sektörlerde işyeri açarak, ülkemizin küresel piyasalarda rekabet edebilmesine olanak sağlayacak, ihracat kabiliyeti olan, istihdam potansiyeli yüksek, marka değeri oluşturabilecek, yenilikçi ve teknoloji alt yapısına sahip sektörlerde yer alan işletmelerin sayısının artırılmasını hedefleyen İleri Girişimcilik Programına başvurmak isteyen girişimcilere yönelik olarak hazırlanmıştır.
KOSGEB tarafından girişimcilik eğitimlerine yönelik olarak yeni bir düzenleme yapılmış olup, konuya ilişkin KOSGEB’den gelen yazıda, KOSGEB – Anadolu Üniversitesi işbirliği ve alanında seçkin akademisyenlerin katkıları ile KOSGEB Girişimcilik El Kitabı hazırlanarak basıldığı ve bundan böyle girişimcilik eğitimlerinin uzaktan eğitim sistemi ile e-devlet üzerinden yapılacağı bildirilmiştir.
– Girişimci adaylarının bulundukları yerde eğitim açılmaması, başvuru yapmak veya eğitim almak için belirli bir yere gitme, kontenjana takılma, eğitim saatlerinde müsait olmama, iş takipçisi/danışman/eğitmen şikayetleri vb karşılaşılan sorunların ve çeşitli denetimler/uygunsuzluklar neticesinde eğitim iptali gibi bazı mağduriyetlerin yaşanmasının da önüne geçildiği,
– Söz konusu uygulamanın aynı zamanda bürokrasinin azaltılması ve mevzuatın sadeleştirilmesi (BAMS) çalışmaları kapsamında da önemli bir açılım olduğu,
– Bu sistem vasıtası ile eğitim açılması için katlanılması gerekli olan eğitim salonu, eğitmene ilişkin hizmet, iaşe ve ibate giderleri ile katılımcılara yönelik ikram vb. giderlere ilişkin maliyetlerin ortadan kalkacağı, belirtilmektedir.
KOSGEB e-akademi uzaktan eğitim sistemine lms.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.
https://lms.kosgeb.gov.tr/pluginfile.php/21580/mod_resource/content/6/05.08.2019_KOSGEB_2.mp4